Kvalitný kvas

Ovocie

  • musí byť dozreté, nesmie byť znečistené, poškodené hnilobou a plesňami
  • čerešne, višne, hrozno je potrebné odstopkovať, pretože v stopkách obsiahnutá celulóza a triesloviny negatívne ovplyvňujú najmä chuťové vlastnosti destilátov
  • jablká a hrušky je vhodné pred založením kvasu rozdrviť, taktiež kôstkové ovocie je dobré popučiť, nakoľko sa tým porušia jeho obalové vrstvy, zväčší sa plocha, na ktorú môžu pôsobiť kvasinky a kvasenie potom prebieha lepšie, rovnomernejšie, rýchlejšie a s väčším výťažkom alkoholu
crop_1280_720_preco-jest-slivky-1601407858
_DSC6520

Nádoby na kvas

  • používať len čisté, prípadne vydezinfikované, najčastejšie plastové sudy
  • NIKDY NEPOUŽÍVAŤ PLECHOVÉ ALEBO POZINKOVANÉ
  • plniť len do 3/4 ich objemu
  • uzavrieť, avšak len kvôli ochrane pred vniknutím cudzích predmetov do kvasu
  • nikdy hermeticky neuzatvárať, vznikajúci oxid uhličitý musí mať možnosť uniknúť
  • plniť pokiaľ možno naraz

Proces kvasenia

Prebieha lepšie v tekutejších kvasoch, do hustejších kvasov /najmä jablčných/ je niekedy potrebné pridať vodu.

Kvas počas kvasenia nemiešať, avšak pravidelne kontrolovať.

Dodržiavať optimálnu  a stálu teplotu v miestnosti, kde sa nachádzajú kvasné nádoby (16 – 20 °C).

Tzv. kvasný koláč vzniknutý na povrchu do kvasu nezamiešavať, pri jeho prepadávaní je potrebné ho odstrániť.

Doba kvasenia sa líši podľa konkrétneho druhu kvaseného ovocia a podľa teploty:

Čerešne – cca 3-6 týždňov

Marhule – cca 3-6 týždňov

Slivky – cca 8-10 týždňov

Jablká – cca 10 týždňov

Hrušky – cca 10 týždňov